0
Klantinterview: Fred Langstraat Tuinen

Klantinterview: Fred Langstraat Tuinen

Energie besparen met ‘nul op de meter tuin’
Referentie Langstraat Tuinen"Luxe hoeft geen energie te kosten"

Tegenwoordig wordt steeds meer geïnvesteerd in een deskundig tuinontwerp, met mooie beplanting en bestrating, ook elementen als een zwembad en een jacuzzi zijn in trek. Wat gebeurt er als een tuinspecialist en een energieadviseur elkaar op dit vlak ontmoeten? Dan ontstaat de ‘Nul op de meter tuin’. Fred Langstraat Tuinen en Johan Frenken hebben samen een uniek concept ontwikkeld. “Luxe in de tuin hoeft geen energie te kosten.”

Fred Langstraat zit al bijna 30 jaar in het hoveniersvak. Eerst in loondienst, maar sinds 2013 als zelfstandige. “Ik wilde de tuinen die ik ontwierp ook naar eigen inzicht kunnen aanleggen”, motiveert hij deze stap. Hij kon een gedeelte van het werk en vier man personeel van zijn oude werkgever overnemen. Fred Langstraat Tuinen, gevestigd in Lieshout, was een feit. Dat aanleggen van tuinen moet je breed zien, legt Langstraat uit. “Alles wat buiten de gevel in een tuin kan worden aangelegd, kunnen wij verzorgen. Naast beplanting en bestrating ook tuinhuisjes, carports, veranda’s, schuttingen en beregeningsinstallaties tot de aanleg van complete zwembaden en jacuzzi’s toe. Wij bieden een totaalpakket. Mensen zijn steeds meer op zoek naar partijen die het complete plaatje kunnen leveren, de klant volledig ontzorgen. Eén deskundig aanspreekpunt.” Vrijwel alles wat Langstraat nodig heeft bij de aanleg van een tuin, of dit nu leidingwerk, een beregeningsinstallatieinfiltratiekratten of een vijverpomp is, bestelt hij bij het Wildkamp filiaal in Veghel.

Energieneutraal
Johan Frenken runt een consultancy, inspectie- en adviesbedrijf op het gebied van duurzame technieken. “Zo’n 35 jaar geleden was ik al betrokken bij de eerste warmtepompen.” Langstraat en Frenken kennen elkaar goed uit het verenigingsleven in Lieshout. Maar ook zakelijk wisten de twee ondernemers elkaar zo nu en dan te vinden. De één voor wat betreft het verwerken van duurzame beplanting en natuurlijke materialen, de ander als het gaat om verlichting en energiezuinige technische installaties in de tuin. Zo werd samen bij een klant een tuin met jacuzzi aangelegd. Het feit dat deze whirlpool circa 8 kW per dag vroeg, zat de opdrachtgever echter niet lekker. Frenken: “We hebben zijn jacuzzi toen energieneutraal gemaakt door zonnepanelen op de garage te leggen.”

Nul op de meter
Vorig jaar sloegen beide heren de handen definitief in elkaar door samen het concept ‘Nul op de meter tuin’ te lanceren op Bloem & Tuin in Nuenen. Frenken: “Ook luxe hoeft met de juiste aanpak geen energie te kosten. Dat geeft een goed gevoel, zodat mensen van deze luxe kunnen genieten. En op termijn kan de tuin, door de besparing op de energierekening, zelfs geld voor je verdienen.” Hun slogan luidt: De tuin die u geen energie kost. Om twee redenen, legt Frenken uit. “Fred legt de tuin aan, zoveel mogelijk met natuurlijke en recyclebare materialen. Zelf hoeft men hier geen tijd en energie in te steken. En zijn er elementen die energie vragen, zoals verlichting, een vijver, terrasverwarming, robotgrasmaaier, jacuzzi of een zwembad, dan proberen we die energiebehoefte te compenseren met behulp van zonnepanelen.”

Afbeelding er op
Meerdere opdrachtgevers wonen echter in villa’s met een rieten kap, waarop geen ruimte is voor zonnepanelen. Vandaar dat ‘Nul op de meter tuin’ zonnepanelen in het programma heeft die zich uitstekend lenen voor toepassing op tuinhuisjes, veranda’s, kleedruimtes of sauna’s. Maar ook minder conventionele oplossingen worden geboden. Wat te denken van zonnepanelen die rechtop worden geplaatst als tuinafscheiding (al dan niet geïntegreerd met een zonnecollector voor warm water) of worden gecombineerd met andere tuinelementen? “Het rendement ligt dan wel iets lager, maar per saldo levert de tuin nog steeds energie op”, aldus Frenken. Inmiddels is het ook mogelijk zonnepanelen in een andere kleur dan het geijkte zwart of blauw te leveren en binnenkort zelfs met een afbeelding erop. “Dat biedt nieuwe perspectieven. Door met een andere blik naar een tuinontwerp te kijken en meerdere aspecten met elkaar te integreren, is er ontzettend veel mogelijk als het gaat om energiebesparing.”

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.