0
Klantinterview: Bio Verwerker Anerveen

Klantinterview: Bio Verwerker Anerveen

Bio verwerker Anerveen maakt stroom en NK Plus
"Biovergister brengt restproducten tot waarde"

Jan Hulter is een gedreven ondernemer met visie. Bio verwerker AnerveenOp zijn bedrijf Bio Verwerker Anerveen worden mest en agrarische restproducten aangewend om elektriciteit op te wekken. Ook al is de exploitatie van de biovergister momenteel nauwelijks rendabel, hij kijkt naar de toekomst. Want door de vrijkomende warmte te benutten voor de bewerking en pasteurisatie van mest, slaat hij twee vliegen in één klap. Met 'NK Plus' heeft hij een toekomstige kunstmestvervanger in handen.

Loon- en grondverzetbedrijf Hulter uit het Overijsselse Anerveen is een bekende naam in de agrarische sector in Noord- en Oost-Nederland. Zijn vader runde een akkerbouwbedrijf met daarnaast een tak agrarisch loonwerk, maar onder leiding van Jan Hulter zijn deze activiteiten fors uitgebreid. Zo wierp hij zich al jong op het grondverzet en later kwamen daar sloopwerkzaamheden bij. "We zochten werk om de relatief rustige wintermaanden door te komen", verklaart Hulter de brede scope van het bedrijf. Onder invloed van milieumaatregelen kwamen daar ook transport en toediening van dierlijke mest bij. Inmiddels beschikt Hulter over verschillende snelverkeercombinaties waarmee mest van elders naar akkerbouwgebieden wordt gereden.

Biovergister
Toen een decennium geleden mestverwerking opgang maakte, liep Hulter met plannen rond om hierin te investeren. "Een biovergister past mooi in het plaatje. We hebben hier immers de beschikking over mest en tal van agrarische restproducten die je daarmee tot waarde kunt brengen." Uiteindelijk stapte een derde partij in, die de biovergister afbouwde en exploiteerde. "We verpachtten de vergunning en zorgden als loonbedrijf voor de aanvoer van mest en agrarische restproducten. Denk hierbij aan aardappelsnippers uit zetmeel- en fritesfabrieken, bietenpuntjes uit de suikerindustrie en doorgedraaide tuinbouwproducten als tomaten en komkommers. Maar ook koffiedik, een restproduct waarmee je anders niks meer kunt, gebruiken wij om de bacteriën in de vergister te voeren." De mest die de vergister ingaat, is hoofdzakelijk varkensdrijfmest, maar ook rundveemest en stapelbare kippenmest worden gebruikt.

Geen vetpot
Toen de oorspronkelijke eigenaar 2 jaar geleden de stekker uit het bedrijf trok, besloot Hulter de vergistinginstallatie uit het faillissement te kopen en voor eigen rekening en risico te exploiteren. Dit gebeurt onder de naam Bio Verwerker Anerveen, maar het is geen vetpot. "De prijs voor geleverde stroom is met krap 4 cent per kilowattuur (kWh) dramatisch laag", aldus Hulter. "En de MEP-subsidie is in de ons omringende landen veel hoger. Wij beuren hier 9 cent subsidie per kilowattuur, in Duitsland 20 cent. En daar liggen de subsidies voor een termijn van 20 jaar vast, bij ons slechts 10 jaar."

Mengmest NP Plus
Toch laat Hulter de installatie draaien, want stroom opwekken is maar een van de componenten in het duurzaam ondernemersplan. Zijn troef is de combinatie met mestverwerking: fosfaten eruit halen en zo een hoogwaardig bemestingsproduct met een betere fosfaat-stikstofverhouding op de markt brengen. Hulter: "We noemen deze dunne fractie van de gescheiden drijfmest NK Plus. Het fosfaatgehalte per ton mest is teruggebracht tot 1,7 kg, tegenover circa 6,8 kg stikstof en 7,7 kilogram kali. Een ideale kunstmestvervanger." Het gas dat vrijkomt uit de vergister, met een maximale capaciteit van 2,2 megawatt, wordt via twee enorme gasgeneratoren omgezet in elektriciteit. Genoeg om, omgerekend, circa 6.000 woningen van stroom te voorzien. De warmte die vrijkomt bij de generatoren wordt weer gebruikt om de mest op te warmen voor mestscheiding. "Koude mest laat zich niet bewerken", aldus Hulter. En om de dikke fractie (met circa 20P, 10N en 10K) die overblijft exportwaardig te maken, moet deze gedurende een uur worden gepasteuriseerd op 70 graden Celsius. "Je ziet dat de ene hand hier de andere wast. Door beide activiteiten op één locatie te doen, bereiken we optimale synergie."

Beperken geuroverlast
De biogasinstallatie, waar 2 man fulltime werken, draait 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Hulter: "Continu zijn we bezig de installatie te optimaliseren en te verbeteren. Zo hebben we veel gedaan om de geuroverlast te beperken, want stank is onvermijdelijk als je met restproducten werkt. Van luchtwassers tot een biobed met compost op infiltratiekratten. Ook hebben we zelf een buisinstallatie bedacht om de waterdamp uit de warme lucht te laten condenseren. Regelmatig kloppen we bij Wildkamp aan voor de nodige materialen. Ook al onze werkkleding betrekken we daar. Je hoort mij niet zeggen dat ze de goedkoopste zijn, maar wel zeer correct. Als er wat is, wordt het direct opgelost."

Profiel Bio verwerker Anerveen
Bio Verwerker Anerveen exploiteert een mestverwerkingsbedrijf met biogasinstallatie aan de Slagenweg in Anerveen. Het dagelijks beheer is in handen van Gert Telman, maar de vergister is een initiatief van Jan Hulter, tevens eigenaar van loon- en grondverzetbedrijf Hulter in Anerveen. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit loonwerk, akkerbouw, grondverzet, sloopwerkzaamheden en mesttransport.

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Wildkamp maakt gebruik van cookies