0
Klantinterview: Hiemstra B.V. Middenmeer

Klantinterview: Hiemstra B.V. Middenmeer

Bijzondere symbiose bedrijven Agriport A7
"Alles draait hier om energie en synergie"

"Wie de afgelopen jaren wel eens de snelReferentie Hiemstra BV Middenmeerweg A7 Amsterdam-Leeuwarden nam, kan het niet zijn ontgaan. In de Wieringermeer ontwikkelt zich onder de naam Agriport A7 een enorm glastuinbouwgebied annex businesspark. Kassen en indrukwekkende gebouwen trekken de aandacht, maar de succesfactor van Agriport A7 zit onder de grond. De energie-infrastructuur is uniek en heeft een aanzuigende werking. Momenteel wordt hier zelfs een van de grootste datacenters van Europa gebouwd.

Hiemstra BV is van oudsher een aardappelgroothandel in Middenmeer, die zich in de jaren negentig ook ging toeleggen op de teelt van vollegrondsgroenten, met name ijsbergsla. Na de eeuwwisseling werd besloten hiervoor een groot logistiek centrum in de Wieringermeer neer te zetten op een locatie aan de snelweg A7 Amsterdam-Leeuwarden. De grondposities die de familie Hiemstra inmiddels in de Wieringermeer had verworven, konden op een gegeven moment worden gekoppeld aan de belangstelling van de glastuinbouw in het Westland om zich elders in Nederland te vestigen. Ontwikkelingsmaatschappij Agriport A7, onderdeel van de Hiemstra Holding, was geboren.

Infrastructuur
"De gemiddelde kas in het Westland beslaat een oppervlakte van 2,7 hectare, we beginnen hier met een bedrijfsomvang vanaf 20 hectare", schetst John van de Bovenkamp, hoofd technische dienst bij Hiemstra BV, de schaal waarop in de Wieringermeer wordt gedacht. "Binnen enkele jaren waren de zes grootste glastuinbouwbedrijven van Nederland hier gevestigd." Inmiddels is op Agriport A7 al zo'n 350 ha glas uitgegeven. "De kracht van Agriport A7 is de aanwezige infrastructuur op het gebied van energie", aldus Van de Bovenkamp. In 2005 was de stroom duur en het gas goedkoop. Hierop anticipeerden de glastuinders door te investeren in warmtekrachtkoppeling (WKK). Simpel gezegd, worden gasmotoren ingezet om warmte en kooldioxide (nodig voor de assimilatie van de gewassen) te produceren en het 'restproduct' stroom wordt deels zelf gebruikt en voor de rest geleverd aan het elektriciteitsnet. De pre van Agriport A7 is dat een hoofdgastransportleiding van Gasunie dwars door het gebied loopt. Van de Bovenkamp: "We hebben zelf een gasontvangststation gebouwd en een hoogspanningskabel aangelegd naar ons eigen 150.000 volt station."

Energieweb
Uit al deze ontwikkelingen is de Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) voortgekomen, de grootste particuliere netbeheerder voor gas, elektra en warmteproductie en -transport. Alle glastuinders, maar inmiddels ook andere bedrijven, op Agriport A7 zijn onderling gekoppeld. In samenwerking met Westland Infra heeft ECW het energieweb (EWeb) ontwikkeld, een 'smart grid'. Het doel van het EWeb is om energiestromen eerst binnen ECW te verhandelen en pas als dit niet lukt op de markt.

Efficiëntie en duurzaamheid gaan hier hand in hand. Van de Bovenkamp: "Wij als Hiemstra faciliteren ECW. Natuurlijk wordt een dergelijke infrastructuur door gespecialiseerde bedrijven aangelegd, maar dit gebied is nog volop in ontwikkeling. Bijna dagelijks loop ik tegen zaken aan; heb ik bijvoorbeeld een pomp, een leiding of een afsluiter nodig. Wekelijks, soms nog vaker, loop ik het Wildkamp filiaal in Winkel binnen. Dan is het handig als je ziet wat er voorradig is, want vaak bedenk je ter plekke hoe je iets gaat aanpakken. Op dat gebied kan ik ook goed schakelen met filiaalleider Robert Veldman."

Geothermie
De economische crisis deed het verdienmodel van ECW echter kantelen. "Duur gas betrekken om goedkope stroom af te zetten, dat kan niet uit", schetst Van de Bovenkamp het dilemma dat zich een aantal jaren geleden voordeed. De oplossing werd gevonden in geothermie, ook wel aardwarmte genoemd. ECW heeft twee zogenoemde geothermie doubletten gerealiseerd. Elk doublet bestaat uit twee bronnen van elk circa 2250 meter diep. Eén put voor het oppompen van warm water (ongeveer 92 graden Celsius) en één put voor het injecteren van het afgekoelde water. Al dit water gaat door de geocentrale van ECW waar het zijn warmte afgeeft aan het water van het warmtenet (soort stadsverwarming) dat naar de afnemers gaat. In september is de geocentrale officieel geopend. Met de twee gerealiseerde doubletten wordt circa 20 miljoen m3 aardgas per jaar bespaard.

Datacenter
Inmiddels is ECW gespecialiseerd in het faciliteren van energie-intensieve bedrijven. Het is dan ook niet toevallig dat op ongeveer de helft van het 80 hectare grootte businesspark een van de grootste datacenters van Europa wordt gerealiseerd. Van de Bovenkamp: "Dit datacenter zit op het ECW netwerk. Hier kan de stroom worden gebruikt die wordt opgewekt door de gasgeneratoren van de tuinders en de door de servers geproduceerde warmte komt weer ten goede aan het warmtenet. Alles draait hier om synergie."

Profiel Hiemstra B.V.
Willem Hiemstra begon in 1938 een aardappelgroothandel en vestigde zich in de jaren vijftig in Middenmeer. In de jaren negentig ging zoon Simon zich ook toeleggen op de teelt van ijsbergsla op industriële schaal. Onder de Hiemstra Holding ontplooit de derde generatie verschillende activiteiten, onder andere de ontwikkeling van Agriport A7 in de Wieringermeer. Inmiddels omvat dit project 400 hectare glastuinbouw en een businesspark van 80 hectare. Synergie, met name op het gebied van water en energie, is de spil van het Agriport-concept. In Beringe, Limburg, is Hiemstra Export gevestigd en AKFalcons in Wieringerwerf legt zich toe op het fokken van valken.

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag