0
Klantinterview: Mach-C Solutions

Klantinterview: Mach-C Solutions

Mach-C Solutions wast over de grenzen eieren schoon
"Wat er niet aan zit, kan ook niet kapot gaan"

Simpel qua design en eenvoudig in gebruik. Dat is de rReferentie Mach-C Solutionsode draad bij alle machines die Mach-C Solutions in Lichtenvoorde bouwt. "Wat er niet aan zit, kan ook niet kapot gaan." Paradepaardje is de 'the most gentle wasser', die wereldwijd wordt geëxporteerd en waarin eieren een individuele behandeling ondergaan. Met dank aan het gepatenteerde reinigingssysteem met twee axiaal borstels die tevens voor het transport zorgen.

Chris Pondes is een schoolvoorbeeld van een self-made ondernemer die kansen ziet en die vervolgens grijpt. Na zijn mts-werktuigbouwkunde werkte hij een tijdje bij een staalconstructiebedrijf, maar de wijde wereld trok. Voor Pas Reform Hatchery Technologies in Zeddam zwierf hij over de aardbol om broedmachines te installeren. Na een aantal jaren werd de overstap gemaakt naar Prinzen in Aalten (onderdeel van de Vencomatic Group), specialist op het gebied van complete oplossingen in eierverwerkingsmachines. "Ik heb altijd veel gereisd, gezien en meegemaakt. De vraag naar eierwasmachines kwam toen als vanzelf op mijn pad."

Buiten Europa
Een vraag die met name van buiten de Europese Unie komt, want binnen de lidstaten kun je een gewassen ei niet als klasse A verkopen. Chris: "Maar in een land als de Verenigde Staten mag bijvoorbeeld juist geen ongewassen ei worden verkocht. Daarvoor zijn heel grote industriële eierwasmachines ontwikkeld, die door enkele partijen worden aangeboden. Een goede en betrouwbare eierwasmachine om te gebruiken op boerderijniveau bestond echter nog niet." Reden voor Chris om zijn kennis van werktuigbouwkunde en ervaringen in de legsector te bundelen en zelf een machine te ontwikkelen.

Reverse Engineering
De eerste machines werden in een schuur achter zijn huis gebouwd. Toen in 2010 de export redelijke vormen aannam, wierp Chris zich fulltime op de eigen onderneming Mach-C Solutions. Het productenpakket bestond toen nog maar uit twee typen machines: een offline en een inline eierwasmachine; bij de laatste worden alle eieren in de productiestroom gewassen. Zijn enorme netwerk in de mondiale pluimveewereld kwam hem daarbij goed van pas. Inmiddels kent Mach-C drie vaste krachten, plus een technisch tekenaar die wordt ingehuurd. "Wij werken hier volgens het principe van 'reverse engineering'. Ik bedenk iets, bouw een prototype en vervolgens laat ik dat, als ik tevreden ben, uittekenen. Ik kan namelijk zelf sneller iets construeren dan tekenen."

Eenvoud Siert Producten
Zijn mondiale dealernetwerk breidt gestaag uit over alle continenten, maar de verschillen zijn groot, aldus Chris. "In de VS werkt mond-tot-mondreclame bijvoorbeeld nauwelijks, want daar praten pluimveehouders onderling niet met elkaar." De filosofie van Chris is simpel. "Eenvoud siert onze producten. Je kunt wel een technologisch heel gecompliceerd apparaat ontwikkelen, maar de gebruiker moet er uiteindelijk goed mee overweg kunnen. En hij of de dealer moet ook een kleine storing kunnen verhelpen. Wij zijn er niet op ingericht om wereldwijd 24/7 storingen op te lossen. Als het kan, passen we maar één elektromotor toe. Zo weinig mogelijk toeters en bellen en eenvoudig in onderhoud. Wat er niet aanzit, kan ook niet kapot gaan. Mijn ervaring is dat als je een goed product hebt met weinig ellende in de after sales, dealers dat graag willen verkopen. En voor hun loyaliteit gun ik ze een mooie marge."

Individuele Eibehandeling
De pompen en het benodigde leiding- en fitwerk voor de machines worden betrokken bij Wildkamp. "Leo Aalders, filiaalmanager Wildkamp Aalten, dacht mee en nam mij als beginnend ondernemer serieus toen ik nog niks had gepresteerd", verklaart Chris deze leverancierstrouw. Inmiddels biedt Mach-C Solutions eierwasmachines aan in verschillende capaciteiten en ontwikkelt ze steeds verder door. Ook voor nieuwe ontwikkelingen staan ze altijd open. Wat niet verandert, is de keuze voor duurzame materialen als rvs, kunststof en af en toe messing. Kenmerkend voor de offline eierwasmachines is de toepassing van twee axiaal borstels die op verschillende hoogtes naast elkaar zijn gemonteerd en dezelfde kant opdraaien. Hierdoor wordt het ei continu tegen een borstel gedrukt, terwijl het door de spoed van de andere borstel door de machine wordt verplaatst. "Individuele eibehandeling", aldus Chris. Dit in tegenstelling tot het borstelbed waarover de eieren gaan bij een inline machine. "Wij durven een ei aan te pakken. Of die nu 40 of 80 gram weegt, dik of dun is, onze eierwasmachine krijgt ze schoon. Dat kunstje beheersen we tot in de puntjes." Het waswater, dat wordt verwarmd tot maximaal 42 graden Celsius (anders stolt het eiwit) en met 3 tot 5 bar op de eieren wordt gespoten, wordt continu gezeefd en gerecycled.

Profiel Mach-C Solutions
Mach-C Solutions, gevestigd in Lichtenvoorde, is een internationaal opererende machinebouwer. Met name op het gebied van eierwasmachines is het een toonaangevende mondiale speler, met dealers in diverse landen. Daarnaast worden ook wasmachines voor kunststof trays en pallets, desinfecteersystemen, vacuümlifters en transportsystemen gebouwd. Alles uitgevoerd in rvs en kunststof voor een optimale betrouwbaarheid en levensduur. Mach-C Solutions verricht ook reparatie en onderhoud en is continu bezig met productverbetering en ontwikkeling van machines voor de gehele industriële sector.

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Wildkamp maakt gebruik van cookies