0
Klantinterview: Melkmachine Centrum Noord

Klantinterview: Melkmachine Centrum Noord

Melkmachine Centrum Noord draait overuren
"Preventief onderhoud installaties belangrijker"

Het najaar betekent altijd topdrukte bij Melkmachine Centrum NoReferentie Melkmachine Centrum Noordord in Drachten. Helemaal nu de melkveehouderij anticipeert op de afschaffing van de melkquotering in 2015. Maar ook na die datum wacht er werk. "Preventief onderhoud wordt steeds belangrijker." Intern worden ook de puntjes op de 'i' gezet. Het magazijn wordt compleet opnieuw ingericht, deels met stellingen afkomstig uit Wildkamp filialen.

De roots van Melkmachine Centrum Noord, kortweg MCN, liggen eigenlijk in Joure. In 1990 als Melkmachine Centrum Friesland opgericht door twee Westfalia melkmachinedealers en Mechanisatiebedrijven De Blaauw. In 1999 kwam de samenvoeging met Terpstra BV in Dokkum, wijzigde de naam in MCN en werd de nieuwbouw betrokken op industrieterrein 'De Haven' in Drachten. Latere overnames versterkten de positie als grootste dealer voor melkwinningssystemen van GEA Farm Technologies in de drie noordelijke provincies.

Automatische melksystemen
Momenteel is het topdrukte. De naderende afschaffing van de melkquotering leidt er toe dat veel boeren investeren in capaciteitsuitbreiding. MCN vult met haar Westfalia Surge programma van GEA die behoefte op maat in. "Vooral snelwisselsystemen en draaimelkstallen zijn nu in trek", weet magazijnmedewerker Erwin Groen. "Zowel binnen- als buitenmelkers. En ons zij-aan-zij snelwisselsysteem kenmerkt zich door een relatief klein benodigd oppervlak, waardoor het redelijk goed in een bestaande melkstal kan worden ingebouwd. Ook komt er steeds meer vraag naar onze melkrobot, de MIone. Het mooie van dit automatische melksysteem is dat één robotarm meerdere boxen kan bedienen; tot vijf boxen toe. De robot kan dus met het bedrijf meegroeien. Als het allemaal lekker loopt, kun je op één box wel zestig koeien melken. Met één robot op vier boxen is een capaciteit van 200 koeien haalbaar."

Correcte leveringen
Bij nieuwbouw is het installeren van de melkwinningsinstallatie altijd de laatste schakel. De ervaring leert dat alle rek dan al uit de bouwplanning is verdwenen. "Een strakke eigen projectplanning, waarbij de juiste materialen op het juiste moment op het melkveebedrijf worden afgeleverd, is dan ook essentieel", stelt Wietze Mulder, die bij MCN verantwoordelijk is voor de inkoop en interne logistiek. Alle benodigde pvc-materialen, met name voor de vacuümleidingen, worden sinds enige tijd via Wildkamp betrokken.

"Correcte levering op locatie en de prijsafspraken die we konden maken als vaste afnemer, hebben ons uiteindelijk over de streep getrokken", aldus Mulder. Ook het feit dat er een filiaal direct om de hoek zit en de mogelijkheid van 24-uurslevering zijn een pre. "Zo'n 85 procent van wat we nodig hebben, is vooraf te bepalen, maar in het werk veranderen er altijd zaken. Met Wildkamp kunnen we dan snel schakelen en staat het werk nooit stil."

Preventief onderhoud
Bang dat er na deze nieuwbouwhausse in de melkveehouderij geen werk meer is, zijn ze niet bij MCN. "Onderhoud wordt steeds belangrijker", voorspelt Mulder. "Boeren willen straks ongestoord kunnen melken. Dat kun je alleen garanderen door preventief onderhoud te plegen. Bij een trekker vinden ze dat al heel normaal, maar het besef groeit dat dit ook voor een melkwinningsinstallatie geldt. Als iets kapot gaat, is het altijd een moment dat het je net niet past. En uiteindelijk moet de boer zijn geld in de melkput verdienen."

Eigen magazijn
Dagelijks heeft MCN meer dan twintig busjes op de weg, waarvan circa de helft om onderhoud te plegen, installaties door te meten en storingen te verhelpen. Deze buitendienstmedewerkers worden in principe vanuit het eigen magazijn in Drachten bevoorraad. Dit najaar wordt het magazijn echter ingrijpend veranderd, vertelt Mulder. "Eigenlijk is het magazijn na de samenvoeging van de twee bedrijven, zo'n 14 jaar geleden, niet meegegroeid met onze activiteiten. We willen hier straks alles, inclusief barcodes, keurig op de stelling hebben liggen. De doelstelling is per 1 januari een gesloten magazijn te hebben; alles wat in de bestelbusjes verdwijnt, wordt automatisch geregistreerd." Om dit te kunnen realiseren, is 60 meter aan dubbele stellingen van Wildkamp gekocht en wordt nog eens 12 meter in bruikleen genomen. "Een direct gevolg van het feit dat Wildkamp zelf een vertegenwoordiger langs de weg heeft die meedenkt", aldus Mulder over deze samenwerking. "Hij attendeerde ons op het feit dat Wildkamp zijn winkels ombouwt naar schapverkoop. Het beschikbare stellingmateriaal kunnen wij hier goed gebruiken."

Profiel Melkmachine Centrum Noord
Melkmachine Centrum Noord in Drachten is een zelfstandig opererend dealerbedrijf gericht op de melkveehouderij. Het is uitgegroeid tot een van de grootste dealers van melkwinningsapparatuur van GEA Farm Technologies (Westfalia Surge). Daarnaast biedt het bedrijf oplossingen voor stalinrichting (GEA Royal De Boer stalinrichting en Galebreaker ventilatiesystemen) en mesttechniek (JOZ roosterschuiven en mestrobots).

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Wildkamp maakt gebruik van cookies