0
Klantinterview: Vastgoed- & Bouwmanagement Oost

Klantinterview: Vastgoed- & Bouwmanagement Oost

Renovatie en herbestemming gebouwen grote uitdaging
"Appartementencomplex De Arck kan weer 25 jaar mee"

Er wacht een gigantische uitdaging op het gebied van renovatie Referentie vastgoed en Bouwmanagement Oosten herbestemming van bestaande gebouwen, ook in dorpskernen. Daarvan is Erik Loohuis, van Vastgoed- & Bouwmanagement Oost, overtuigd. Een mooi voorbeeld is de renovatie van appartementencomplex De Arck in Deventer, waarvoor Wildkamp het leidingwerk leverde. Huurappartementen die voor de komende 25 jaar weer berekend zijn op hun taak.

Een bekende naam uit de wereld van personeelsdetachering, kon van woningcorporatie Woonbedrijf Ieder1 in Deventer een oud en leegstaand appartementencomplex kopen. De vraag aan Erik Loohuis, directeur en eigenaar van Vastgoed- & Bouwmanagement Oost in Heeten, was vervolgens: "Erik, wat moet er aan het gebouw gebeuren als ik het de komende 25 jaar wil verhuren?" Geen overbodige vraag, want het pand had te kampen met achterstallig onderhoud. Eigenlijk stond het al twee jaar op de nominatie om te worden gesloopt. "Maar dat is dus niet gebeurd. Leegstand is echter achteruitgang", aldus Loohuis, persiflerend op een bekend gezegde.

Omvangrijke renovatie
Loohuis zette op een rij wat er met het pand moest gebeuren om de 14 appartementen in het complex de komende 25 jaar weer te kunnen verhuren. Een omvangrijke renovatie was het gevolg. Loohuis heeft het bestek gemaakt, de offertes aangevraagd en de bouw begeleid. De rode bakstenen buitenmuren zijn wit geschilderd om van de gevels weer een geheel te maken en het complex een fris uiterlijk te geven. Er zijn nieuwe kunststof buitenkozijnen met dubbelglas (HR++) geplaatst, de hele isolatie is nagelopen en er zijn zonnepanelen op het dak aangebracht; alles om het gebouw energiezuiniger te maken. Ook van binnen is het complex totaal gerenoveerd: kapotte binnenkozijnen en oude binnendeuren zijn vervangen, er zijn nieuwe keukens, bad- en toiletgroepen geplaatst en er is een nieuwe cv-installatie aangelegd.

Leidingwerk en verwarming
Voor al het leidingwerk ten behoeve van elektra (van complete meterkast tot de lampen), loodgieterswerk en de verwarming kwam Wildkamp in beeld. Loohuis: "Wij hebben zelf uitgezocht wat er allemaal aan installatiemateriaal nodig was en meerdere partijen een offerte laten maken. Wildkamp kwam daarbij als beste uit de bus." Belangrijk was tevens de garantie die Wildkamp kon geven op gebied van levering, mede dankzij een soort van voorraadhoudende functie vanuit het centrale magazijn of het filiaal.

Samenspel bij levering
"We hebben een soort 'treintje' gemaakt, waardoor we van boven naar beneden de appartementen konden aanpakken. Dat wil zeggen, per appartement is gespecificeerd wat er in moest en op welk tijdstip we deze materialen nodig hadden. Met name op de bovenste verdiepingen is het handig dat alle materialen in één keer met een hoogwerker vanuit de vrachtwagen direct voor het appartement worden gezet. Dat scheelt enorm veel loopuren. Dit samenspel met Wildkamp, afleveren in batches, verliep voortreffelijk. We hadden vooraf een viertal aanlevermomenten ingepland. Maar je hebt altijd bepaalde zaken, zoals designradiatoren, waarvan je later denkt: wil ik die nu wel op de bouw hebben? Die konden we later gewoon op afroep alsnog laten komen." Op basis van de expertise en het assortiment van Wildkamp zijn ook nog wijzigingen in de materiaallijst tot stand gekomen. "In sommige gevallen bleken zij een goedkoper alternatief in huis te hebben, waarop vervolgens is geanticipeerd", legt Loohuis uit. "Welke aanpassingen we ook deden, bijvoorbeeld iets extra bestellen, er was nooit discussie over de afgesproken kortingen. Die percentages bleven gewoon staan."

Uitdaging toekomst
De eerste appartementen waren eind mei klaar en het totale complex is in juli opgeleverd. "Het resultaat is een keurig complex bestaande uit 14 ruime en volledig gerenoveerde, huurappartementen variërend in grootte van 80 tot 90 vierkante meter", aldus Loohuis. "De grootste uitdaging was om van zo'n stuk oud vastgoed weer iets moois te maken." Wat dat betreft wachten er nog tal van uitdagingen, want Loohuis voorziet dat de leegstand van beeldbepalende gebouwen, juist ook in plattelandsgemeenten, een maatschappelijk probleem wordt. "In elk dorp is wat te doen. Her- of nog liever rebestemming van gebouwen wordt de uitdaging van de toekomst."

Profiel Vastgoed- & Bouwmanagement Oost
Vastgoed- & Bouwmanagement Oost van Erik Loohuis houdt zich vooral bezig met bestaand vastgoed. Van het beoordelen van de staat van het vastgoed tot complete plannen voor renovatie of herbestemming. Binnen het in Zenderen gevestigde Kroon Kennisteam – dat staat voor Kennisteam Ruimtelijke ordening voor Ondernemers en Overheid in Nederland - waarin Loohuis participeert, is ook expertise beschikbaar van proces- en projectmanagement op het gebied van ruimtelijke ordening en vastgoed. Een samenwerking vanuit architectenbureau Building Design en Ad Fontem juridisch bouwadvies.

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Wildkamp maakt gebruik van cookies