0
Klantinterview: Bloembollenkwekerij Vink

Klantinterview: Bloembollenkwekerij Vink

Trommelfilter helpt in strijd tegen PlAMV-virus
"Hiermee besparen we op chloorwater"

Zestig jaar na de oprichting van Q.J. VinkReferentie kwekerij Vink & Zn. staat de derde generatie aan het roer bij deze bloembollenkwekerij in St. Maartensvlotbrug. In al die jaren is innovatie in kweekwerk en techniek een rode draad. Of het nu gaat om de eerste vorklift achter de trekker, de introductie van kuubskisten, het machinaal pellen van tulpenbollen of de ontwikkeling van de trilbunker, de familie Vink liep altijd in de voorste gelederen. Ook bij de bestrijding van het PlAMV-virus bij lelies. "Door de inzet van een Aqua Trommelfilter hebben we veel minder chloorwater nodig om de leliebollen te spoelen."

Het telen van tulpenbollen is altijd een constante geweest op het bedrijf van Q.J. Vink & Zn. Daar is in de loop van de jaren het kweken van irissen, narcissen, krokussen en lelies bij gekomen. Voor de teelt van dit laatste bolgewas, dat in de winter wordt gerooid, zijn we eind januari op bezoek. Samen met Michel Vink, de 'Willie Wortel' binnen de familie - "ik zorg ervoor dat alles altijd draait" - lopen we door de immense schuren naar de lelieverwerkingslijn. Die is dan nog volop in bedrijf. In totaal teelt Q.J. Vink & Zn. ongeveer 80 hectare lelies. Niet alleen in de kop van Noord-Holland, maar ook op gehuurd land op de Veluwe en in de Noordoostpolder. "Bij lelies moet je een vruchtwisseling aanhouden van 1 op 6. Dit betekent dat we steeds op zoek zijn naar nieuwe gronden", legt Vink uit. In de kop van Noord-Holland wordt al het uitgangsmateriaal geteeld. Dichter bij huis, zodat het selecteren gemakkelijk frequent kan worden uitgevoerd, en de zeewind houdt luizen buiten de deur waardoor de virusdruk lager is.

Virusprobleem
De laatste jaren zorgt echter een nieuw virus voor grote problemen in de leliesector. Iedere kweker heeft last van het Plantago asiatica mosaic virus (PlAMV), zoals de belager voluit heet. Het vertoont geen symptomen in het blad of op de bol, maar zorgt in de broeierij voor problemen door uitval en bruine strepen in de bloem. Er is veel onderzoek naar gedaan en uit deze analyse bleek dat het overgrote deel van de besmetting van de bollen tijdens het spoelen en ontsmetten ontstond. Een probleem, want leliebollen moeten schoon, dat wil zeggen zonder gronddeeltjes, worden geëxporteerd.

Chloorwater
Leliebollen worden gemiddeld zo'n vier jaar vermeerderd alvorens ze als leverbare bollen worden verkocht. De bollen worden in dit traject meerdere keren gespoeld en gedompeld tegen ziekten. Het PlAMV-virus kan zich daardoor verspreiden in het plantgoed, omdat dit nieuwe virus zich niet laat tegenhouden door de gangbare methoden. Na intensief onderzoek bleek dat eigenlijk alleen een behandeling met het middel Nontox effectief is tegen dit virus.

Het wordt op locatie gemaakt door zouttabletten aan water toe te voegen en vervolgens elektrolyse toe te passen. Vink: "We gebruiken het nu voor het tweede jaar. Dit chloorwater is zeer effectief. Het PlAMV-virus is niet meer terug te vinden in het spoelwater en daardoor is de kans op verspreiding nihil."

Hoger rendement
Vorig jaar werd Nontox voor het eerst ingezet voor het uitgangsmateriaal, maar het viel Vink op dat relatief veel chloorwater nodig was om de concentratie op peil te houden. "Door het snijden van de leliewortels, noodzakelijk om ze straks machinaal te kunnen planten, wordt het spoelwater verontreinigd met wortelsap en organische delen. Dat vermindert de effectiviteit van het middel. De capaciteit van de Nontox installatie is echter beperkt tot 1200 liter per dag. Als we deze organische stoffen uit het water kunnen filteren, moet het rendement omhoog kunnen, was mijn idee."

Trommelfilter
In eerste instantie dacht Vink aan een simpel filter, zoals hij had gezien in de tuinvijver bij een buurman. Robert Veldman, filiaalleider van Wildkamp in Winkel, zette hem echter op het spoor van het Aqua Trommelfilter. Een relatief nieuw apparaat dat is bedoeld voor het reinigen van water in visvijvers. Naarmate het filter minder water doorlaat, zakt het waterpeil en zorgt een vlotter ervoor dat het trommelfilter gaat draaien en automatisch wordt schoongespoeld. Normaal gebeurt dat misschien een paar keer op een dag, bij Vink vrijwel elke minuut. Begin november is het trommelfilter geïnstalleerd en tot het einde van het lelieseizoen, in februari, draaide het 10 uur per dag. De besparing op chloorwater is enorm, vertelt Vink. "Nu gebruiken we nog circa duizend liter per dag, in het verleden wel drie kuub. Dat scheelt dus een factor drie."

Profiel bloembollenkwekerij Vink
Grootvader Quirinus (Krijn) Vink begon als bollenteler in Noordwijk, maar in de jaren zestig van de vorige eeuw werd uitgeweken naar de maagdelijke gronden rond St. Maartensvlotbrug. Tegenwoordig ligt het grootste aaneengesloten bloembollengebied van de wereld in de kop van Noord-Holland en staat bekend als Bloeiend Zijpe. Samen met zijn zoons John, Willem en Ed wist hij onder de naam Q.J. Vink & Zn. het bedrijf uit te bouwen tot een bloeiende, maar vooral ook dynamische en innovatieve onderneming. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. De broers Michel en Ronald en hun neven Mark en Jan runnen nu, samen met oom Willem, het bloembollenbedrijf.

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Wildkamp maakt gebruik van cookies